Blogger Layouts

2. kesäkuuta 2011

Belgialaiset kinuskikeksit & kesäiset cupcaket

Tänään tulikin leivottua urakalla ja omien leipomusten lisäksi myös äitini leipoo vielä huomenna :D Tällä kertaa tein belgialaisia kinuskikeksejä ja kesäisiä cupcakeja, makuna päärynä-marianne.

Belgialaiset kinuskikeksit


Tarvitset:
1½dl tummaa siirappia
reilu ½dl ruskeaa sokeria
100g voita
hyppysellinen suolaa
½tl jauhettua kanelia
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Aloita lämmittämällä voita pehmeäksi mikrossa n. 10 sek (ei sulaksi) tai ottamalla se pehmenemään huoneenlämpöön jo aikaisemmin.  Laita siirappi, sokeri, voi, suola ja kaneli samaan kippoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää muun taikinan joukkoon. Laita jääkaappiin tai muuhun viileään tilaan hetkeksi, max. 30min (yleensä n. 15-20min on hyvä), niin että taikina jäähtyy, muttei kovetu.

Seuraavaksi onkin sitten pari tapaa, jolla taikinaa voi käsitellä:

1. Pyöritä taikina pyöreäksi rullaksi (halkaisijaltaan n. 4-5cm) ja leikkaa se siivuiksi.

ja minun suosimani tapa

2. Ota taikinasta paloja, pyörittele käsien välissä palloksi, litistä ja laita pellille (kannattaa litistellä kuitenkin suht pyöreiksi).

Laita uuni 180 asteeseen ja paista keksejä n. 10 min. Anna jäähtyä ja nauti vaikka kahvin kanssa =)


Ja seuraavaksi lempparitekemiseeni, eli cupcakeihin.


Kesäiset päärynä-mariannecupcaket

 

Tarvitset:

POHJA
250g sokeria
250g voita
300g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
4 keskikokoista munaa
100ml päärynämehutiivistettä TAI päärynämakutippoja (joistain elintarvikekaupoista löytynee)
muutama pisara elintarvikeväriä

PÄÄLLINEN
225g voita
5ml vaniljamakutippoja
450g tomusokeria
40-50ml kylmää vettä
1pss marianne crush

Aloita pehmentämällä voi joko ottamalla se huoneenlämpöön n. 30min ennen aloittamista tai lämmittämällä mikrossa n. 10 sek (ei sulaksi). Paloittele voi paloiksi kulhoon, lisää joukkoon sokeri. Vatkaa keskenään. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää seos mukaan (HUOM! Parhaimman tuloksen saa, jos jauhot sihtaa joukkoon!). Lisää munat yksitellen ja lopulta lisää tiivistemehu tai muutama tippa makutippoja.

Paista uunissa 175 asteessa n. 10-20min. Parhaimman tuloksen saa asettamalla vuoat metallikehikkoon, joka on tarkoitettu muffinssien paistoa varten. Laita vuoat noin puolilleen.

Vuoista puheenollen, suosittelen lämpimästi käyttämään Vestli Housen vuokia, ne ovat tukevia ja kuvioita löytyy erilaisia. Jos käyttämäsi vuoat vaikuttavat heppoisilta, kannattaa laittaa 2 päällekkäin, ettei cupcake lähde irtoamaan rumasti reunoista.

Tee paiston aikana päällinen. Lämmitä taasen voi pehmeäksi. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja tämän jälkeen vesi. Jos seos vaikuttaa todella paksulta, voi vettä laittaa hieman enemmän, mutta muistathan, että sen on tarkoitus olla jähmeää!

Lisää mukaan n. 5 tippaa vaniljatippoja ja viimeiseksi lisää marianne crush.

Uunista tullessaan cupcaket voivat olla hieman paisuneita tähän tapaan:


Pyöreitä cupcakeja on vaikea kuitenkin koristella tasaisesti, joten leikkaa veitsellä päälipinta tasaiseksi.

Laita marianne crush -voikreemi pursotinpussiin. Muista valita pussin pääksi tylla, joka on tarpeeksi iso, sillä mariannepalat jumiutuvat ahtaissa tyllissa (kuten myös kookoshiutaleet yms.). Pursota kuppikakkujen päälle sopiva määrä.

Pieni vinkki päällystämiseen: voikreemi on melkoisen makeaa ja "äklöttävää", joten jos kuppikakkuja aiotaan syötäväksi, ei sitä kannata pursottaa sellaista kerrosta, mitä on joskus jossain jenkkiläisissä leivontaohjelmissa nähty...

Koristele millä tahdot. Itse koristelin kesäisillä kukilla sokerimassasta: FunCakes sokerimassa oli mieluisaa käsitellä ja maultaan ok. Kukat tein koristelumuottien avulla, mutta painelin lopulta lehtiä hieman pidemmiksi ja lisäsin kuulat keskelle. Lehdet taiteilin täysin käsin ja kuviot painelin terävällä veitsellä.

Lopputulos näyttää siis tältä:


Ja eikun herkuttelemaan!

- Katrina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti